Разпятие Христово

16.03.2010 ,
empty image
empty image

Този, който се облича със светлина като с дреха,
стоеше гол пред съда и плесници
приемаше от ръце, които създаде.

Разпятие Христово се чества винаги в петъка от великата седмица.

Разпятие Христово

Разпятие Христово

Велики петък е най-тъжният и тежък ден за Божия син. В този ден Иисус претърпява безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Божият Агнец е принесен в жертва за спасението на цялото човечество. Иисус е разпнат на кръста, за да заличи нашите беззакония и грехове. Раздрало се небето, слънцето скрило лицето си и тъмнина надвиснала над Голгота, когато Божият Син издъхнал. Той бил погребан в каменен саркофаг, в пещера пред входа на която бил поставен огромен камък. На този ден в храмовете е неговото опело.

На Велики петък не се служи Света Литургия през деня. На вечернята се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение.

Преди началото на службата на специално място в средата на храма се издига „гробът” Христов, украсен с цветя. На престола се поставя плащаницата. Това е платът, с който е било повито тялото на Христос след свалянето му от кръста. По време на богослужението, тя се изнася и с нея се обикаля около храма. Така символично се извършва погребението на Христос. В края на богослужението свещеникът я полага в „гроба” в центъра на храма.

Leave a comment

*