Варненска и Великопреславска епархия

Варненската и Великопреславска епархия на Българската православна църква е със седалище в град Варна и архиерейски наместничества в градовете Шумен, Провадия, Добрич и Търговище.

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 

 Варненският и Великопреславски митрополит Йоан (Иво Михов Иванов) е роден на 13 февруари 1969 г. в гр. Ямбол. Завършва средно образование в родния си град – музикална паралелка на ПГ „Васил Левски” със специалност флейта. В периода 1987-1989 г. отбива военната си служба. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. През 1998 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

 На 1 юли 1998 г. постъпва на послушание в Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил”, Софийска епархия, при духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий. Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополския епископ Гавриил (тогава викарий на Софийския митрополит, а сега Ловчански митрополит), под мантия го води духовният му старец.

 На 24 април 1999 г. е ръкоположен в йеродяконски чин от Макариополския епископ Гавриил в манастира „Св. Петка” в с. Клисура, община Банкя, София, а на 26 април 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Св. Неделя” отново от Макариополския епископ Гавриил.

 През октомври 1999 г. заминава на специализация в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки”, където защитава кандидатска дисертация на тема „Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского” („Учението за покаянието според творенията на св. Тихон Задонски”).

 През 2001 г. се завръща в България и продължава да изпълнява послушанието си в Кокалянския манастир. На 1 април 2002 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

 На 28 април 2002 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици”.

 На 18 март 2007 г. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е хиротонисан с титлата "Знеполски епископ". От 2007 до 2013 г. е викарен епископ на Софийския митрополит.

 За Варненски и Великопреславски митрополит е избран от членовете на Св. Синод в пълен състав на 22 декември 2013 г. На следващия ден, 23 декември, в катедралния храм "Успение Богородично", Варна, той е тържествено въдворен на митрополитския престол на богоповерената му Варненска и Великопреславска епархия.

ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ

  Историята на Варненска и Великопреславска епархия е обект на задълбочено и обширно изследване. Тази обемна тема би могла да се разгърне в книга от няколко тома. Представените тук исторически бележки не претендират за изчерпателност и пълнота. Те имат за цел да посочат отделни събития и дати, които да провокират интереса на любознателния читател.

 Св. ап. Андрей Първозвани проповядвал Божието слово по черноморското крайбрежие. В град Варна той поставил за пръв епископ своя ученик Св. Амплий. Следователно град Варна, престолният град на Епархията може да се счита за апостолска катедра.

 Варненска и Великопреславска епархия има основополагащо начало на българската духовност. След покръстването на българския народ от Св. Цар Борис-Михаил Покръстител през IX век се развива една значителна духовна и просветна дейност. Тук пребивават и се трудят Св. Седмочисленици - просветители, светите братя Кирил и Методий и техните ученици: Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

 В пределите на Епархията е първопрестолният град Плиска, където се развива изключителна духовна, просветна и културна дейност. Тук се намира и град Преслав, който се превръща в столица на държавата и център на Българската православна църква, която през 927 г. е въздигната от Архиепископия в ранг на Патриаршия.

 Варненската епархия е била изключително важно средище и по време на владиците, които са били от гръцки произход. Вселенският партиарх Йоаким III е бил десет години  Варненски митрополит.

 На 28 февруари 1870 г. е учредена самостоятелна българска църковна йерархия под формата на Екзархия, почти независима от Вселенската патриаршия.

 На Първия църковно-народен събор през 1871 г. Bapнeнcкaта и Преславската eпapxии са обединени в eднa. През август 1872 г. за пpъв митрополит е избран Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840 - 1937). Поради силното влияние на Вселенската патриаршия във Варна митрополит Симеон започва своята архипастирска дейност в град Шумен. На 25 февруари 1873 г. е открит Първия епархийски събор, който взема важни решения за укрепването и ръководството на духовенството в новата епархия, за събиране на средства за изграждане на църкви, пансион и др.

 След като се премества във Варна през 1882 г., митрополит Симеон започва изграждането на величествената варненска катедрала, посветена на Успението на Божията Майка. Той построява десетки нови храмове и в други населени места.

 Варненският и Преславски митрополит Симеон управлява Епархията до 1937 г. На 26 декември 1937 г.  за негов наследник е избран Варненски и Преславски Митрополит Йосиф (1898-1988). Той поема управлението на една епархия с обширна мисионерска и благотворителна дейност, организирана от приснопаметния Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840-1937). Митрополит Йосиф укрепва и разширява просветната и социална дейност, като сформира нови православни дружества. Успоредно със съществуващите се откриват и много църковни трапезарии към съответните храмове.

 Митрополит Йосиф построява няколко манастирски сгради и храмове, които украсява с изящни дърворезбени иконостаси и високохудожествени стенописи. Именно по негово нареждане е бил здраво препокрит и извисен красивия катедрален храм на града.

 Особени отечески грижи проявявал митрополит Йосиф за подготовката, попълването и укрепването на клира в Епархията и за подобряване на издръжката му.

 На 26 февруари 1989 г. на овдовелия митрополитски престол е избран Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (1954 - 2013). На Четвъртия църковно-народен събор (юли 1997 г.) Епархията получава наименованието Варненска и Великопреславска.

 Благодарение на дейното управление на приснопаметния митрополит Кирил в диоцеза на поверената му от Бога епархия са възстановени пет манастира, новопостроени са два, въздигнати са около 60 нови храма и параклиса, възстановени - около 30, обновени - около 20. Във всяка духовна околия на Варненска и Великопреславска епархия функционира социална кухня, а към всеки по-голям храм в градовете има неделно училище за деца. Изнасят се беседи за възрастни, сформират се християнски братства и младежки групи.

 На 22 декември 2013 г. на овдовелия митрополитски престол е избран Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

 Светата Църква има вселенски характер. Тя не се ограничава от пространство, държава и граници, но все пак ние като българи не можем да не оценим, че тази епархия има изключително важен принос в историята на Българската православна църква.