ЧУДОТВОРНА ИКОНА „СВЕТА БОГОРОДИЦА – ЗЛАТНА ЯБЪЛКА”

ЧЕСТВА СЕ В ПЕТАТА СЪБОТА ОТ ВЕЛИКИЯ ПОСТ

 

ЧУДОТВОРНА ИКОНА „СВЕТА БОГОРОДИЦА – ЗЛАТНА ЯБЪЛКА”   Чудотворната икона на Пресвета Богородица, наречена „Златна ябълка”, се намира в храм „Св. Успение Богородично” в гр. Асеновград, кв.”Горно воден”. Нарисувана е с темперни бои върху дъска от неизвестен художник през 16в. Почитана е много сред вярващите и най-вече от бездетните съпрузи.

   Чудото извършено от Божията майка е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен в манастира „Св. Кирик и Юлита”. Ето какво пише за него в един синаксар (съкратено изложение на жития на светци или на празници):

    „В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена, Владичица наша Богородица и Присно Дева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресветата Богородица, наречена „Благодатна”, която се намира в свещения стар храм в с. Воден. Чрез тая свята и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Чудотворная икона Пресветой Богородицы из Агиа Напа

   Чудотворная икона с образом Святой Богородицы и Честный пояс Божий Матери с монастыря Агия Напа, Кипр, были встречени 30.06.2011г. в Бургасе, бургаским духовенством, мером Димитром Николовым и сотнями мирянами.

    Эти святыни были выставлены для поклония в храме св. Иоанна  Рильского в Бургасе. Ночью церковь, которая 1-го июля чествует свой праздник, осталась открыта до тех пор, пока были желающие поклониться и помолиться святыням. Вместе с иконой и поясом Божией Матери, в церкви выставлены и святые мощи св. ап. Варнавы, св.вмчк Георгия и св.вмчца Марины.

   Икона и пояс с Агиа Напа прибыли в Бургас благословлением Сливенского Митрополита Иоаникия, по приглашению церковного настоятельства храма Св. Иоанна Рильского и Общины Бургаса. Християне верят, что икона и пояс Божий Матери  чудотворны и помогают бездетным женщинам зачать и спокойно родить.

Чудотворната икона на Св. Богородица от Агиа Напа

Чудотворна икона с образа на Света Богородица и Честният пояс на Божията майка от манастира Агиа Напа в Кипър бяха посрещнати на 30.06.2011 в Бургас от бургаското духовенство, кмета Димитър Николов и стотици миряни

 


Светините бяха оставени за поклонение в Храм „Свети Йоан Рилски” Бургас. През нощта храмът, който на 1 юли чества своя празник, остана отворен дотогава, докато имаше вярващи, които желаеха да ги видят и да отправят към тях своите молитви. Заедно с иконата и пояса на Божията майка, в църквата  бяха изложени и светите мощи на Св. Ап. Варнава, Св. Вмчк. Георги и Св. Вмчца Марина.

Иконата и поясът от Агиа Напа пристигнаха в Бургас с благословията на сливенския митрополит Иоаникий, по покана на църковното настоятелство при храм „Св. Йоан Рилски” и Община Бургас. Вярва се, че те са чудотворни и помагат на бездетни жени да заченат и родят безпроблемно.

Чудотворна икона на Св. Богородица

Чудотворна икона на Св. Богородица и свети мощи за празника на Храм „Свети Йоан Рилски” Бургас

Чудотворна икона на Пресвета Богородица

Чудотворна икона на Пресвета Богородица бе посрещната в църквата „Свети Йоан Рилски” в Бургас. Тя пристигна от несебърския храм „Успение Богородично” по повод патронния празник на православния храм, който е на 19 октомври – Деня на Свети Йоан Рилски.

 

 

 Освен иконата на Св. Богородица, бяха посрещнати и свети мощи на някои от най-почитаните в православната църква светци – Св. Йоан Златоуст, Св. Христина, Св. Киприян, Св. Юстина, Св. Андрей Първозвани, Св. Харалампий и Св. Теодосий Велики.