КАК Е БИЛ УСТАНОВЕН БОГОРОДИЧНИЯ ПОСТ

Богородичен пост  Богородичният пост започва един месец след Петровия. Този пост е установен  преди празниците Преображение Господне и Успение на Божията Майка и продължава две седмици – от 1 до 15 август.

   Богородичния пост е достигнал до нас от годините на ранното християнство.

   В беседа на Лъв Велики, произнесена от него около 450 г., ние намираме ясно указание за Богородичния пост: „Църковните пости са разположени през годината така, че за всяко време е предписан свой особен закон за въздържание. Така за пролетта - пролетен пост, Четиридесетница (Велик); за лятото – летен, Петдесетница (Петров); за есента – есенен, в седмия месец (Богородичен); за зимата – зимен (Коледен)”.

 

   Свети Симеон Солунски пише, че „Постът през август (Богородичен) е установен в чест на Майката на Божието Слово, Която, като разбрала за своето представяне, както винаги се подвизавала и постила за нас, макар, че бидейки свята и непорочна, не е имала нужда да пости. И така, Тя особено се молила за нас, когато се е канила да премине от тукашния живот в бъдещия и когато Нейната блажена душа е щяла да се съедини с Нейния Син чрез Божествения Дух. Затова и ние сме длъжни да постим и да Я възпяваме, като подражаваме на Нейния живот и с това да Я подтикваме към молитви за нас. Някои, впрочем, казват, че този пост е учреден по повод два празника, тоест Преображение и Успение. И аз смятам, че е необходимо да възпоменаваме тези два празника, единият – като подаващ ни освещаване, а другият – за омилостивяване и ходатайство за нас”.

   Окончателното установяване на Богородичния пост станало на Константинополския Събор през 1166 г., преминаващ под председателството на патриарх Лука. На него е било потвърдено, че всички православни християни съгласно древните устави са длъжни да спазват Богородичния пост от 1 до 15 август. Валсамон пише за този Събор: „Тогава, някои се съмняваха за количеството дни на Богородичния и Рождественския пости. Затова самият светейши патриарх потвърдил, че макар дните на тези пости писмено никой никъде да не е обозначил, ще се потрудим, обаче, да последваме неписаното църковно предание и сме длъжни да постим от първия ден на август и от четиринадесетия ден на ноември”.

 

azbuka.ru