ЗАЩО Е УСТАНОВЕН РОЖДЕСТВЕНСКИЯ ПОСТ


ПостРождественският пост - е зимен пост. Той ни служи за освещаване  на последната част на годината чрез тайнствено обновление и духовно единение с Бога и подготовка за празника Рождество Христово.

    Лъв Велики пише: „Самото въздържание е представено в четирите годишни времена и чрез тях трябва да разберем, че непрекъснато са нуждаем от очистване. При нашия невнимателен живот, винаги трябва да се стараем чрез пост и милостиня да унищожаваме греха, който се приумножава от тленността на плътта и нечистота на пожеланията ни.” Според него, Рождественският пост е жертва Богу за събраните от нас плодове.

    „Както Господ щедро ни е дарил с плодовете на земята, - пише  светителят – така и ние по време на този пост сме длъжни да бъдем щедри към бедните.”

    По думите на Симеон Тесалоникийски, „постът на Рождественската Четиридесетница изобразява поста на Мойсей, който, след като постил четиридесет дни и нощи, е получил на каменни скрижали начертани словата Божи. А ние, като постим четиридесет дни, съзерцаваме и приемаме живото слово от Дева, начертано не на камъни, а словото, което се е въплътило и родило…”

    Рождественският пост е установен, за да можем в деня на Рождество Христово да се очистим чрез покаяние, молитва и пост. С чисто сърце, душа и тяло, благоговейно да посрещнем явилия се в света Син Божи, и освен обикновените дарове и жертви, да му принесем  нашето чисто сърце и нашия страмеж да следваме Неговото учение.