30 ноември – СВ. АП. АНДРЕЙ ПЪРВОЗВАНИ /АНДРЕЕВДЕН/

СВ. АП. АНДРЕЙ ПЪРВОЗВАНИСв. Ап. Андрей се нарича Първозвани, защото пръв е бил повикан да върви след Христа. Когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, станал негов ученик. Той видял, как Йоан Кръстител посочил Иисус Христос на брега на река Йордан с думите: „Ето Агнецът, Божий!” /Йоан 1:29/. Ап. Андрей тръгнал след Него и бил целият ден със Спасителя. След това отишъл при брат си Симон /Петър/ и му съобщил: „Намерих Месия!” и го завел при Христа. Те били рибари и продължили да си изкарват хляба с риболов. Родом били от Витсаида. Веднъж Спасителят ги видял на Галилейско море и им казал: „Вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци” /Мат.4:19/. Оттогава те следвали Иисус Христос навсякъде и станали свидетели на Неговите чудеса, разпятие и възкресение.

      След Възнесение Господне и слизането на Светия Дух, апостолите се пръснали из разни страни да проповядват Словото Божие. Апостол Андрей проповядвал в Мала Азия, Гърция, по нашите брегове на Черно море. По-късно се отправил за страната на скитите, днешна Русия. През целия си живот той проповядвал словото Божие и спечелвал последователи на Христа. Посетил е Ефес, две години е бил в Никея, Ираклия, Халкидон, Трапезунд, Армения, Грузия. Запазени са предания, които разказват, как е проникнал в планините на Абхазия и Осетия, обходил бреговете на Черно море и посетил Кримския полуостров.

    На преклонни години дошъл в Патра, където трябвало да приключи земният му път. След неговите проповеди много жители  се обърнали към истинския Бог. Между тях били съпругата на управителя на града Егеат и неговия брат философът Стратоклий. Управителят на Патра по това време бил в Рим, където император бил кървавия Нерон. Когато Егеат се завърнал разбрал, че новото учение бързо се разпостранява и дори е проникнало в неговия дом.

    Егеат затворил апостол Андрей в тъмница. Християните искали да го видят, но портите на тъмницата били затворени. Тогава св. Андрей направил кръстен знак и вратите се разтворили. Апостолът извършил тайнството света Евхаристия, причастил всички присъстващи християни и ръкоположил Стратоклий за епископ. Християните искали да убият Егеат, но апостол Андрей ги спрял. Управителят поискал от св. Андрей да се отрече от Христа, но той отказал. Тогава го осъдили на смърт чрез разпъване на кръст. За да удължи мъките му Егеат не го приковал, а привързал към кръста.

    Вярващите в Христос погребали своя апостол. Егеат по-късно се самоубил, а съпругата му и неговият брат редовно посещавали гроба на апостол Андрей Първозвани.

     Мощите на Апостола били пренесени в Цариград и поставени в църквата „Св. Апостоли” при император Констанций /337-361/. По-късно, на 6 май 1208г., те били пренесени от кръстоносците  в италианския град Амалта. Там са и до днес.