КАК ДА СЕ ХРАНИМ ПО ВРЕМЕ НА ПОСТА

По какъв принцип се избира храната по време на пост? За християните няма чиста и нечиста храна. Към блажната храна, освен месото, се отнасят яйцата и млечните продукти. На основата на отчетения  опит за въздействието на храната върху организма на човека, рибата и морските организми се отнасят към постната храна. Всяка растителна храна се счита за постна. На трапезата се разрешават ястия приготвени с растителна мазнина.

    Освен това, по време на пост се препоръчва броят  на храненията да се ограничи /например до два пъти на ден/, да се намали и количеството /например до две трети от обикновения прием/. Храната трябва да бъде проста, да не е изискана, но всичко това, разбира се, зависи от условията на живот и труд.

    Трябва да се има в предвид, че към нарушенията на поста спадат не само блажната храна, но също така и бързото хранене, празните разговори на трапезата, шеги и така нататък. Постът трябва да бъде строго съобразен със здравето и силите на човека. Св. Василий Велики пише, че е несправедливо за телесно силния и за слабия да бъде назначен един и същи пост: „при едни тялото е подобно на желязо, а при други – на слама”.

    Постът се облекчава за: бременни, родилки, кърмачки; за намиращи се на път или попаднали в екстремни условия; за деца и старци, особено, ако старостта е съпроводена с немощ и слабост; за хора които страдат от хронични или други болести. Постът се отменя и при условия, когато физически е невъзможно да се намери постна храна и човек е заплашен от болест или гладна смърт.