„Тате, това е той“ – едно от чудесата на св. Николай Мирликийски

on .

На времето този случай ми беше разказан от йеромонах Теофилакт (Белянин), който се подвизаваше в Псково-Печерския манастир. (Той е част от неговия ръкописен сборник „Това се случи в наше време”).

Това е случай от 70-те години на миналия век. Едно семейство шумно празнувало рождения ден на бащата. Както му е редът, имало гощавка с тостове и пийване. В разгара на веселбата някак всички забравили за петгодишния син на рожденика. Детето се разхождало около гостите, пълзяло под масата и изведнъж, незабелязано от родителите си, се промъкнало на забранения за него балкон. Апартаментът се намирал на осмия етаж.

И след смъртта – в услуга на медицината. Съвременни чудеса на свети Лука Кримски

on .

Синът Божий – Бог Слово, по своята безгранична любов слезе на земята, прие човешка плът, за да спаси заблудилия се човек. Той прие върху себе си цялата човешка болка и неговите грехове. На земята Той учеше, изцеляваше, помагаше и умря за нас. След Своето Възкресение Господ заповяда на Своите ученици да проповядват Евангелието на всички твари – да просвещават, кръщават и изцеляват. И апостолите „отидоха и проповядваха навсякъде; и Господ им помагаше и подкрепяваше словото с личби, от каквито то се придружаваше“ (Марк. 16:20).

Св. Ефрем Нови се яви на жена и изцели мъжа й. Разказ на архим. Никодимос Кабарнос

on .

На 17 октомври в София бе известният църковен певец архим. Никодимос Кабарнос. Той изнесе концерт по повод рождения ден на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Екипът на Добротолюбие се срещна с него и разговаря за духовния му път, монашеството, църковното пеене и изкушенията на сцената.

Епископ онемял пред ковчега на св. Йоан Рилски

on .

Епископ онемял пред ковчега на св. Йоан Рилски


св. Йоан РилскиМощите на първия и най-велик български светец - Йоан Рилски, също се смятат открай време за чудотворни. Затова и неведнъж са сменили своето местопребиваване.
Първоначално светецът бил погребан след смъртта си през 946 г. в основаната от него Рилска обител. Но скоро след това цар Петър (927-969) наредил мощите на светеца да бъдат пренесени в София. Там, според византийския историк Йоан Скилица, който бил свидeтел на събитието, те излекували византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).