Епископ онемял пред ковчега на св. Йоан Рилски

Епископ онемял пред ковчега на св. Йоан Рилски


св. Йоан РилскиМощите на първия и най-велик български светец - Йоан Рилски, също се смятат открай време за чудотворни. Затова и неведнъж са сменили своето местопребиваване.
Първоначално светецът бил погребан след смъртта си през 946 г. в основаната от него Рилска обител. Но скоро след това цар Петър (927-969) наредил мощите на светеца да бъдат пренесени в София. Там, според византийския историк Йоан Скилица, който бил свидeтел на събитието, те излекували византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).

По време на поредната унгарско-византийска война от 1183 г. унгарският крал Бела III превзел София и изпратил мощите на светеца в столицата си Естергом. Според легендата местният католически архиепископ твърдял, че не му е известно да съществува такъв светец. Но св. Йоан Рилски го наказал с онемяване. Говорът му се възвърнал едва след като се преклонил пред ковчега и поискал прошка. Респектирани от това чудо, през 1187 г. унгарците върнали светеца в София. Малко по-късно, през 1194 г., българският цар Асен наредил мощите да се пренесат в столицата Велико Търново. Те оцелели по чудо след плячкосването на града при превземането му от турците през 1393 г.
Мощите били върнати на Рилския манастир с разрешение на султан Мурад II през 1469 г. Според запазени летописи от това време, навсъде по пътя те са били посрещани от огромни тълпи хора, желаещи да се докоснат до тях. И до ден днешен мощите на светеца са предмет на преклонение не само от българите, но и от всички християни. А по време на визитата си в България през 2002 г. пред тях сведе глава и папа Йоан-Павел II.